top of page

Holistisch masseren

Steeds vaker kom je het woord holistisch tegen, maar wat betekent het nu precies? Als je het Google vraagt, lees je onder andere het volgende:


1) Alomvattend (www.mijnwoordenboek.nl)

2) Het holisme is een wereldbeeld dat ervan uitgaat dat alles met alles samenhangt. Het idee is dat er in feite niets te zeggen valt over het geheel wanneer je alleen afzonderlijke delen van de werkelijkheid bestudeert. De waarde van het geheel is bovendien groter dan de optelsom van de delen. De term holisme is nog vrij jong. Hij is in 1926 geïntroduceerd door de Zuid-Afrikaanse staatsman Jan Christiaan Smuts. Hij baseerde zich op het Griekse holos 'geheel'. (www.onzetaal.nl)


Holos Academie, waar ik mijn opleiding tot masseur heb gevolgd, werkt vanuit het holistisch gedachtegoed: ons lichaam en geest zijn één. Gedachten en gevoelens beïnvloeden je lichaam en uiten zich via je lijf; je lichaam is als het ware een spiegel. Zelfs ervaringen uit het verleden laten sporen na in je lijf.


Emoties die je in je lijf kunt voelen, zijn bijvoorbeeld verliefdheid. Dat geeft vlinders in je buik! Maar ook ontroering, daar kun je kippenvel van krijgen. En wat dacht je van spanning? Daarvan gaat je hart sneller kloppen, je bloed sneller stromen en werken je darmen minder goed. Zomaar een greep uit onze emoties die iedereen wel een keer gevoeld heeft.


Het maken van keuzes is, in onze huidige maatschappij, veelal gebaseerd op ons denken. Wat we voelen, emotioneel & fysiek in ons lichaam, nemen we in de besluitvorming nauwelijks mee. Vaak omdat we ons daar niet bewust van zijn. Toch geeft het lichaam continu signalen af, alleen zijn we niet meer zo gewend deze signalen als wijsheid aan te nemen. Hierdoor kun je uit balans raken en kunnen er zelfs psychische of lichamelijke klachten ontstaan. Je kunt, door contact te maken met je lijf (bijvoorbeeld door aanraking en massage), deze signalen (weer) leren verstaan en zo keuzes maken die beter bij je passen.


Vandaar dat ik ervoor gekozen heb mijn praktijk Body & Mind Massage Esch te noemen. De massages die ik geef, zijn zowel op lichamelijke als geestelijke ontspanning gericht. Immers, ons lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je lichaam zich ontspant, dan ontspant je geest zich ook!


8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page